U bent hier

Home

Dry Needling

Dry Needling is een nieuwe behandelmethode die tot het domein van de fysiotherapeut behoort en richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Met Dry Needling worden verhardingen in een spier, zogenaamde myofasciale triggerpoints, aangeprikt met een dunne acupunctuurnaald. De spier reageert hierop door samen te trekken, waarna de spier ontspant.

Is Dry Needling hetzelfde als Acupunctuur?

Ja en Nee. De letterlijke vertaling van acupunctuur is naald (acus) steken (pungere). Klassieke, traditionele (Chinese) acupunctuur werkt vanuit een energetisch concept om de energiestroom te beïnvloeden, waarbij vaak meerdere naalden (oppervlakkig) in het lichaam worden geprikt die enige tijd blijven zitten.

Bij Dry Needling wordt meestal één droge naald gebruikt, waarmee spieren kortdurend worden behandeld. Er worden dus géén vloeistof in het lichaam gespoten. Dry Needling richt zich op het gericht aanprikken van de spierverhardingen, myofasciale triggerpoints, en werkt vanuit fysiologische en biochemische processen in het lichaam.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, wat als een verharding aanvoelt. Naast lokale drukpijn kunnen deze triggerpoints ook uitstralende pijn veroorzaken. Een triggerpoint kan zich verder uiten in stijfheid, bewegingsbeperking, verminderde kracht, ander bewegingspatroon (ontwijken van bepaalde bewegingen) of bijvoorbeeld hoofdpijn.

Hoe ontstaan triggerpoints?
  • Overbelasting
  • Verkeerde beweging
  • Langdurige verkeerde houdingen
  • Langdurige afwezigheid van beweging (bijvoorbeeld door gipsverband)
  • Psychologische factoren zoals stress, onrust & vermoeidheid
  • Voetafwijkingen en/of instabiliteit na bijvoorbeeld een botbreuk
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een (zware) tas
Welke klachten kunnen met Dry Needling worden behandeld?

De behandeling richt zich met name op klachten waarbij spieren, vaak al langdurig, gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis- of golferselleboog etc.

Wat doet de fysiotherapeut?

Na aanleiding van een gesprek en onderzoek wordt naar spieren gekeken die mogelijk uw pijnklachten veroorzaken en onderhouden. In deze spieren wordt dan gezocht naar triggerpoints. Deze spieren kunnen daarna als onderdeel van een behandeling gericht worden aangeprikt. Verder bestaat de behandeling uit informatie, gericht advies en oefentherapie.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks of helemaal niet. Als de triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Omdat het zo snel gaat, kan het zijn dat u hier even van schrikt. Verder kan het gevoelig zijn of voelt u de herkenbare pijn. Soms komt het voor dat u zich warm voelt en extra gaat transpireren. Na de behandeling voelt de behandelde spier wat beurs en stijfjes aan, alsof u spierpijn heeft. Het kan ook zijn dat u wat vermoeid bent. Dit is een normale reactie van het lichaam en is vaak van korte duur, dus u hoeft zich daar geen zorgen om te maken. Verschil is meestal al snel merkbaar.

Wat kost Dry Needling?

Dry Needling is een onderdeel van fysiotherapie en valt gewoon onder de reguliere vergoeding. U betaald dus niets extra’s.